Armsad palverändurid ja palverännusõbrad,

täna, Kolmekuningapäeval 2022 soovime teile veelkord head uut 2022 aastat ning vaatame korraks tagasi möödunud pühale aastale 2021. Aastakiri “Palverännumaastikud” jõuab teieni kuuendat korda. Oleme õppinud elama planeerides, teadmata, kas planeeritud teoks saab või ei. Oleme õppinud päriselust virtuaali ja vastupidi üle kolima vastavalt hetkeolukorrale. Kui aasta esimesed kuud olid endiselt koroona nägu ja suur osa suhtlusest virtuaalne või mälestustes viibiv, siis alates maikuust, kui piirangud leevenema hakkasid, hakkas ka palverännuelu tasapisi elavnema. Seda nii Eestis kui Hispaanias.

Järgnevalt kokkuvõte palverännuaastast, mille alates ei osanud kuidagi arvata, kui rikkaks, eriliseks ja omanäoliseks see lõpuks kujuneb. Lisaks alljärgnevale juhtus Eesti palverännumaastikul kindlasti veel muudki head ja põnevat.

Jaanuar

12. jaanuaril andis Poola palverännusõber Franciszek Mroz teada, et tema tellitud Eesti palverännupass on kenasti kohale jõudnud. Rõõm on jagada 🙂

EELK Kuressaare koguduse abiõpetaja Tiina Ool rändas Kuressaarest Tõllustesse ja kirjutas siin.

31. jaanuaril puhusid Merle ja Jane palverännujuttu Vikerraadio Kirikuelu saates.

Veebruar

Traditsiooniline Eesti Jaakobitee Sõprade Seltsi aastakohtumine leidis aset, küll ajastule kohaselt Zoomis. Põhikirja järgi oli käes aeg valida Seltsile uut juhatust. Üksmeelselt leiti, et jätkab senine koosseis – Epp Sokk, Alla Ferman, Jane Vain. Arutati aasta rännuplaane ning eraldi Eesti jaakobiteele suunatud kodulehe valmimist.

Märts

Palverändurite teeleõnnistamine oli plaanis palmipuudepühal, 28.märtsil, ent ka sel aastal ei saanud me Toomkirikusse kokku tulla. Peapiiskop Urmas Viilma andis oma õnnistussõnad ja head soovid kaasa videotervituse teel.

Aprill

15. aprillil kõneles Lagle Parek rändamisest ETV kultuurisaates OP .

23. aprillil avanes Eesti Jaakobitee veebileht www.caminoestonia.com, mis kannab endas infot eelkõige jaakobiteede võrgustiku Eesti lõigu kohta, aga ka Santiago palverännuteede kohta üldisemalt.

Vana hea www.camino.ee jääb endiselt toimima ja talletama teavet erinevate sündmuste ja materjalide kohta.

Samal päeval kuulutati veebis välja fotokonkurss “Püha aasta jaakobiteel”.

Sel kuul sai Hooandja annetuskeskkonnas toetuse Pirita – Vana-Vastseliina palverännuteed puudutav projekt “Palverännutee interaktiivseks”.

Mai

7. mail kogunesid palverändurid Tallinna Toomkirikusse, et ühiselt teele asuda kaheks esimeseks päevaks Eesti jaakobiteel. Esimene päevateekond viis rändurid Tallinnast Sakku, teine päev Sakust Hagerisse. Pildiridu saab näha siin ja siin. EELK veebivärv e-Kirik kajastas sündmust nõnda. KUKU taskuhäälingus kõneles Epp.

9. mail avati Galiitsia piir Hispaanias. Ka piir Portugali ja Hispaania vahel avanes mai alguspäevil.

18. mail tuli uudis, et palverändurite kontor Saint-Jean-Pied-de- Portis on taas avatud.

Juuni

4. juunil jätkati teekonda Eesti jaakobiteel Hagerist Raplasse ja Raplast Märjamaale. Pildiridu saab vaadata siit ja siit.

Sel kuul valmis ka CaminoEstonia embleem, mida mütsile, kotile jmt kinnitada.

12. juunil kõneles Merle Pärnu Postimehe taskuhäälingus matkamisest ja rändamisest.

Samuti ilmus Heli Graubergi “Palverännud Tiibeti müstilise Kailaši mäe juurde”.

Juuli

23-25. juulil rännati Saaremaal Kuivastust Püha kirikusse.

23-25. juulil toimus XI palverändurite kokkutulek/3 etapp rännust Eesti jaakobiteel Märjamaalt Vigalasse ja Vigalast Pärnu-Jaagupisse.

Aprillis väljakuulutatud fotokonkursi võitjad kuulutati välja jaagupipäeval 25. juulil, Pärnu-Jakobi koguduse 696. aastapäeval. Võidupilte vaata siit.

25. juulil asuti Pärnu-Jaagupist teele Valga poole, et siduda Eesti jaakobitee Valkas algava Camino Latvia-ga (Läti jaakobitee). Seitsme päevaga rännati läbi Suigu, Tori, Soomaa, Kõpu, Halliste, Taagepera ja Hummuli. Rändurid said päikest ja vihma, ööbisid kaunites kirikutes, laulsid, rääkisid ja naersid koos ning tundsid rõõmu teekonnast, üksteisest ja kohatud inimestest. Pildirida näeb postitustest Eesti Jaakobitee palverändurite lehel.

Ajas tagasi: 22.-24.juulil 2011 toimus I jaakobitee palverändurite kokkutulek. Tee viis Pärnu-Jaagupi kirikust üle Soontagana maalinna Mihkli kirikusse. Sellel esimesel kokkutulekul kohtus ja koondus hilisem JaSSi algtuumik.

August

16. augustil jätkas Riiast Santiago poole oma teekonda Helle. Kaks nädalat kestnud rännakul Camino Latvial (Läti jaakobitee) ja Camino Lituanol (Leedu jaakobitee) kohtusid Helle, Jane ja Kaja erakordse külalislahkuse ja südamlikkusega, pühade paikade ja ilusate kohtadega. Rändamise pildirida.

29. augustil kõneles Jane palverännakutest Vikerraadio saates “Kirikuelu”.

September

11. septembril toimus palverännak Raplast Kehtna Peetri kirikusse.

26. septembril asus Merle Santiago poole teele kauaigatsetud Via de la Platal. Teekond kestis 33 päeva.

Oktoober

8.oktoobril jätkati rännakut Eesti jaakobiteel Pärnu-Jaagupist Pärnusse ja Pärnust Tahkuranda. Pildirida saab näha siin ja siin.

November

19. novembril algas Eesti jaakobiteel rändamise viimane nädalavahetus. Tahkurannast rändasime Häädemeestele ning Häädemeestelt Iklasse. Kevadises päikeselises karguses alanud rännak lõppes novembripimeduses Eesti-Läti piiril. Oli muhe ja uhke seista piiri peal koos kõigi teiste vapratega, kes terve tee või mõned päevad või ka mõned tunnid olid kaasa kõndinud. Pildirida siin ja siin. Rännupäevi puudutavate pildiridade autor on Liina, kes oli alati kohal tegemaks parimaid ja ilusamaid pilte 🙂

Sel kuul ilmus Rein Kalle artikkel spordirahvale “Camino de Santiago – matk sportlase ihule ja hingele”

Eesti Matkaliit omistas Merlele aasta matkategelase 2021 tiitli. Merle on väsimatult vedanud eestlaste caminogruppi, toetanud Eestist teeleminejaid, jaganud nende kohalejõudmisi ja rõõmu teistega. Ja väsimatult jaganud olulist palverändu puudutavat infot. Ja rännanud ja matkanud Eestile ringi peale.

Ajas tagasi: 9. novembril möödus 11 aastat Facebooki lehe Eesti Jaakobitee palverändurid lehe loomisest.

Detsember

Hooandja annetuskeskkonnas sai vajaliku toetuse Anneli Rääbise lasteraamat “Vigurike mõtlusmatk”, mis on inspireeritud jaakobiteest Hispaanias.

Tänu

Kõigile lahketele vastuvõtjatele, kes Eesti jaakobiteel rändajaid sel aastal võõrustasid ja rännakute õnnestumisele kaasa aitasid. Kõigile asjaosalistele, kes kirjutasid, pildistasid, jagasid, vahendasid.

Eriline tänu Liinale, tema ja tema lähedaste panust CaminoEstonia veebilehe loomisel on raske üle hinnata.

Aitäh Joelile, meie selle aasta saateauto juhile tähelepanelikkuse ja südamesoojuse eest palverändurite toetamisel ja aitamisel.

Tänu teile, kes te rännuteelt head ja kogemused kaasa olete toonud, teistega jaganud ja oma argielus rännumälestustest jõudu saate.

Hoidmist ja rõõmu!