Head rändurid,

toredat alanud uut aastat ning palju häid rännakuid!

Ilm meie ümber muutub ja muundub, kuid rännakud ja palverännakud jäävad olemusel ikka samasuguseks – jalg jala ette valitud alguspunktist lõppeesmärgi suunas vihmas ja päikeses, üksi ja koos kaasteelistega.

Palverännumaastikud” võtavad nüüd siis juba tavapäraselt kokku eelmise – 2016 – palverännuaasta tegemised Jaakobitee Sõprade Seltsis ja sõprade seas.

Veebruaris said Selts ja sõbrad kokku Tallinna Majanduskooli õpilaskodu ruumes.

Märtsis ja aprillis toimus kaks infopäeva, üks Tallinnas ja teine Pärnus. Mõlemal korral oli lahkeks võõrustajaks ja ruumide rentijaks Eesti Metodisti Kirik ja mõlemal korral oli huviliste hulk heas mõttes üllatavalt suur. Ja see on väga tore, sest palverännuteedega seonduvat infot on tohutult ja sageli oleme saanud osalejatelt uut ja värskemat teavet, millega veebilehte täiendada ja parendada. Ehk siis eesti keeles palverännakute kohta saadava info koondamine ja kättesaadavaks tegemine on tõeline koostöö. Näiteks on nüüd eesti keeles olemas väikesed teejuhid Põhjatee ja seni üsna vähetuntud Madriidi tee jaoks.

Veebilehele lisandub aegajalt ikka ühte ja teist uut nii, et tasub aegajalt üle kiigata.

Täiesti uus sündmus oli 2016 aastal palverändurite teeleõnnistamine nelipühapäeval, 15.mail, EELK Tallinna Toomkirikus. EELK peapiiskop Urmas Viilma õnnistas aasta jooksul teeleminejaid.

Maikuus kõneles jaakobiteest Tartus Maarika Traat ning Maarja Paesalult ilmus raamat „Ehtsa elu maik. Teekond maailma äärele”.

Arvult kuues palverändurite kokkutulek Pärnu-Jaagupis viis rändurid üle Pikavere Mihkli kirikusse Pärnumaal. Teel võõrustasid meid Vahenurme külaselts, Pikavere palvemaja ning Koonga kokad. Seekordne kokkusaamine näitas ka, et vanusenumber pole oluline, rändamise tahe maksab.

Kokkutuleku järel jätkus ränd Saaremaale Püha Jakobi kiriku poole. Läbi Eestimaa väikeste paikade ja külade, mis peidavad endas tegelikult suuri rikkusi ja imetoredaid inimesi. Ka sellel teekonnal pakkusid külamajad ja – seltsid peavarju ning vahel ka einet, saime näha erinevate konfessioonide kirikuid, kuulda küla- ja kirikulugusid, käia pisikestes põnevates külapoodides ja uudistada raadiomuuseumi… Ja palverändurite vastuvõtt Püha Jakobis oli heas mõttes ootamatu. Kiriku uksed polnud mitte lihtsalt avatud, vaid kogudus võttis meid päriselt vastu hea sõna ja kohvilauaga. Kogemused teel ja rännaku ettevalmistus kinnitavad seda tunnet ja mõtet, et palverändur on ka Eestis teretulnud ning tema teekond mõjutab lisaks talle endale ka paiku ja inimesi, kust ta läbi läheb. Tuleb küll tunnistada, et Eestis rändamine on raskem, isegi „igavam” pikkade lõputunanäivate läbi väheste külade ja paljude metsade ja maastike kulgevate teede tõttu. Ja kohvikuid on muidugi ka vähevõitu… Samas arvas üks rändur, et selle võrra on Eesti palverännak hoopis tõelisem, teravam ja mõjusam, rohkem enesessevaatamist soodustav.

Sõprade sõprade tegemistest. Juunis tegid oma traditsioonilist palverännakut sõbrad Eesti Karismaatilisest Episkopaalkirikust. Juuli algul rändas EELK Rakvere Kolmainu kogudus Käsmust Viru-Nigulasse Maarja kabeli varemete juurde, augustis toimus Vormsil Eesti Kirikute Nõukogu Noortetöö Nõukogu oikumeeniline palverännak.

Maarika Traat viis rändajaid Hispaania teedele mais ja augustis.

Ridalas märgiti maha palverännurada Maarja-Magdaleena kirikust mereni. Pirita – Vastseliina tee üha täpsustub ja täieneb.

Ja kindlasti juhtus kusagil veel põnevaid ja huvitavaid sündmusi, kokkusaamisi, tegemisi.

Täname! Annkatrin, kes jagas meiega veebruaris ruume. Pahkla Camphilli küla, mis ikka toetab kokkutulekut maitsvate juustudega. Liina, kes korraldas Saaremaa rännaku vaimuliku poole. Alla, et ta ikka jaksab infopäevadel. Keiu, Agnes ja Triinu, kes on kirja pannud esimesed eestikeelsed teejuhid. Heidi, kes toimetab ja täiustab ikka ja jälle positiivset tagasisidet saavat veebilehte. Valdurit, Kalevit, Heidit, kes suvised rännakud fotoaparaadiga jäädvustasid. Kõiki kõiki teisi, kes mõtte, sõna ja teoga on kaasa aidanud ja toetanud.

Statistikat. Üleeelmisel aastal jõudis Santiago de Compostela palverändurite kontori ametlikel andmetel eestlasi Santiagosse 230. 2016. aasta täpsemaid andmeid tuleb veel oodata, kuid kokku jõudis eelmisel aastal Santiagosse kohale rekordarv 278041 rändurit. Eestist said passi teele kaasa 141 rändurit.

2017. 11. jaanuaril Tartus palverännutemaatikale pühendatud ettekandepäev. Täpsemalt vaata www.camino.ee

21.- 23. juulil VII palverändurite kokkutulek, sedakorda Viimsist Sahale. Peale kokkutuleku lõppu jätkub ränd Sahalt Pärnu-Jaagupisse. Täpsem info edaspidi.

Ilmumisel on palvepärlite raamat ja nii on võimalik ka Eestist soetada palvepärleid, mis on abiks rännakul, mõtisklusel, palvetamisel. Kasutasime neid 4. kokkutulekul:

Kui tunned, et tahaksid raamatu ilmumist ja palvepärlite Eestisse jõudmist toetada, siis on see väga teretulnud märgusõnaga „palvepärlid” Seltsi kontole, mis on leitav veebilehel kontaktide juures.

Hoitud ja õnnistatud rännakuid!
Jaakobitee Sõprade Selts